Eventing Falls

Hittade ingen information om dem främsta skadorna vid Fälttävlan, men en väldigt vanlig skada speciellt för hästar som fälttävlar, är då skador i den ytliga böjsenan, skadan beror mest på kombinationen av långa galopp sträckor och hoppning på lite olikt varierande underlag.

Sen tänkte jag bara slänga in en liten artikel ifrån P4 radio som publicerades förra året.

 

Stor ökning av hästskador på  Täby galopp

Publicerat: tisdag 24 mars 2009 kl 07:37, Nyheter P4 Radio Stockholm

Det var mer än en fördubbling av antalet galopphästar som drabbades av skelett- och ledskador på Täby Galopp förra året, jämfört med året innan.

2008 drabbades 37 hästar av skador, tre av dem så svårt att de måste avlivas. Året innan rapporterades 17 skadefall, varav två ledde till avlivning, skriver Svenska Dagbladet.

Banunderlaget kan vara en orsak till ökningen enligt Göran Åkerström, veterinärinspektör vid jordbruksverket och på måndagen påbörjades en akut reparation av banan på Täby Galopp.



Som ni ser där betyder alltså underlaget (marken) väldigt mycket för att hästen ska kunna utföra vissa saker, tänk då inom Fälttävlan, underlaget är ojämnt, buckligt, kan variera från gräs och grus till vatten och sten, hästens hovar anstränger sig såklart mycket mer i ojämt underlag. Och därför kan skador som ledfrakturer, böjsens sträckningar och hälta uppstå, fälttävlan sätter också oerhört mycket press på hästarna vilket kan göra att dom stressar upp sig och blir kanske lite extra glada av att få tävla, vilket då kan leda till att hästen snubblar osv. På en fälttävlan används också oftast fasta hinder, såsom stockar och grindar, om hästen inte hoppar tillräckligt högt eller landar fel kan sådana här skador uppstå.

Sen dom värsta skadorna är om hästarna antingen tvärnitar framför ett hinder, och ryttaren inte har kraften att sitta kvar, eller om hästen snubblar medans den hoppar och då kan göra att ryttaren flyger av. Skador från ett blåmärke till stora frakturer och i värsta fall dödsfall kan då uppstå.

Tänkte också slänga in en liten video på lite fälttävlingsfall, hemsk video om jag ska vara ärlig.





Tänkte inte skriva något mer idag eftersom klockan är rätt mycket, fortsätter imorgon! Godnatt bloggen!

Kommentarer
Postat av: E

Dom där vattengravarna som hästarna hoppar NER i är fahn inte att leka med...! Fyfan att man tävlar fälttävlan asso, as läskigt! O.o <3

2010-05-28 @ 21:43:03
URL: http://bewhoyouwannabe.blogg.se/
Postat av: Anonym

Bra jobbat, Malin. Vilka skador är vanliga bland ryttare då? Benbrott? Skallskador?



Anders

2010-05-31 @ 11:21:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0