Accidents

Hela 13 000 personskador i samband med ridning eller hästhantering inträffar varje år. Dessutom inträffar drygt 700 skador bland dem som yrkesarbetar med hästar. Många orsaker till ryttarskador beror väldigt ofta på att man inte tänker, speciellt tonåringar som busar en hel del, och struntar i skyddsutrustningen. Vuxna ryttare som råkar ut för olyckor är ofta oerfarna, tillskillnad för dom som rider mycket och är vana vid hästhantering, skadar sig inte alls lika ofta, men det händer.

De absoluta vanligaste skadorna är att man slår sig gul och blå, skadorna är oftast inte så farliga att man behöver söka läkarvård. Hjärnskakning är vanligast hos vuxna och hos barn är det brott i armen och armbågen, vuxna däremot bryter oftast nyckelbenet. Skillanderna är att barn sitter oftast på ponny, som är ca en och en halvmeter i luften, när man faller tar man då sig oftast emot med armen. Däremot vuxna som sitter två meter upp hinner ofta slå runt när de faller, allting handlar egentligen om turen, fallhöjden och hur man landar.

Dom flesta säger att om man hoppar upp på hästen från marken från vänstersidan får man lätt förslitningsskador i vänsterhöftled tillslut, men så är det inte. Om man kollar på äldre ryttare som har ridit hela livet, kan man inte se några tecken på förslitningsskador. Däremot kan belastningsbesvär från de olika mjukdelarna (ledband och muskler runt leder) förekomma.

Hoppryttare får däremot mer tryck på knäna är dressyrryttare, vilket kan leda till problem med knäna längre fram.

Många olyckor går att förebygga ganska enkelt, rätt utrustning där hjälm, stigbyglar och säkerhetsväst har rätt storlek är ett enkelt sätt. Rätt ryttare på rätt häst ett annat, en oerfaren ryttare ska inte rida en oerfaren häst, då ökar olycksrisken stort, kunskap och sunt förnuft är något man också kommer långt med. Ett 600 kilo tungt flyktdjur som tar över kan bli farligt. Men som sagt kunskap och säkerhet för att förebygga skador hos både häst och ryttare.

Hittade en liten lista på en hemsida om hästolyckor i statistiken, här kommer den.

* Nio procent av fritidsolyckorna med häst har inträffat i trafiken.
* Nio av tio skadade är flickor eller kvinnor. Av dem är 55 procent yngre än 20 år.
* Vanligaste olyckan är att man trillar av hästen. Tjugofem procent av olyckorna inträffar vid hantering av hästar.
* Axel- eller armskador står för 25 procent av skadorna vid avramlingar. Av dessa är mer än hälften frakturer. Höft, ben, fot eller tår skadas i en femtedel av fallen. Då är blåmärken vanligaste skadan.
* Hjärnskakningar står för elva procent av skadorna vid avramlingar.
* Trampningar är vanligaste olyckan vid hästhantering, tätt följt av sparkskador. Bett från hästen leder sällan till att man söker vård.
* Åtta procent av alla hem- och fritidsolyckor leder till inläggning på sjukhus. Sexton procent av hästolyckorna gör det.

 Frakturer på armar och dragskador på fingrar är vanliga hästrelaterade skador.


För att få dela med mig lite av mina egna erfarenheter, så har jag nog klarat mig ganska bra ifrån några större skador, däremot fick jag hjärnskakning och fick ligga på sjukhus en hel dag, annars har jag bara fått skavsår på händer och rumpa, och väldigt ont i baken, sen en hel del gånger gul och blå slagen. Men det får man tåla om man är en ridtjej!

Däremot har det hänt lite allvarligare skador på vårat ställ där jag rider, bla. ryggskador och bruten nacke, men inga avlidna som tur är.

Men som sagt, denna blogg ska lämnas in, eller bli genom kollad rättare sagt, imorgon. Så skickar snart in ett sista inlägg som ett farväl.

Puss så länge, kommentera gärna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0