Farwell Farwell

Godnatt Folket, och tack bloggen för den här gången, kanske dyker jag in ibland och skriver bara för att! Ni får alltid hoppas, men som sagt, njut av livet så länge det varar och njut på rätt sätt, njut på hästtryggen, farten.... adrenalinet.. samspelet... kan det blir bättre? nej.



Accidents

Hela 13 000 personskador i samband med ridning eller hästhantering inträffar varje år. Dessutom inträffar drygt 700 skador bland dem som yrkesarbetar med hästar. Många orsaker till ryttarskador beror väldigt ofta på att man inte tänker, speciellt tonåringar som busar en hel del, och struntar i skyddsutrustningen. Vuxna ryttare som råkar ut för olyckor är ofta oerfarna, tillskillnad för dom som rider mycket och är vana vid hästhantering, skadar sig inte alls lika ofta, men det händer.

De absoluta vanligaste skadorna är att man slår sig gul och blå, skadorna är oftast inte så farliga att man behöver söka läkarvård. Hjärnskakning är vanligast hos vuxna och hos barn är det brott i armen och armbågen, vuxna däremot bryter oftast nyckelbenet. Skillanderna är att barn sitter oftast på ponny, som är ca en och en halvmeter i luften, när man faller tar man då sig oftast emot med armen. Däremot vuxna som sitter två meter upp hinner ofta slå runt när de faller, allting handlar egentligen om turen, fallhöjden och hur man landar.

Dom flesta säger att om man hoppar upp på hästen från marken från vänstersidan får man lätt förslitningsskador i vänsterhöftled tillslut, men så är det inte. Om man kollar på äldre ryttare som har ridit hela livet, kan man inte se några tecken på förslitningsskador. Däremot kan belastningsbesvär från de olika mjukdelarna (ledband och muskler runt leder) förekomma.

Hoppryttare får däremot mer tryck på knäna är dressyrryttare, vilket kan leda till problem med knäna längre fram.

Många olyckor går att förebygga ganska enkelt, rätt utrustning där hjälm, stigbyglar och säkerhetsväst har rätt storlek är ett enkelt sätt. Rätt ryttare på rätt häst ett annat, en oerfaren ryttare ska inte rida en oerfaren häst, då ökar olycksrisken stort, kunskap och sunt förnuft är något man också kommer långt med. Ett 600 kilo tungt flyktdjur som tar över kan bli farligt. Men som sagt kunskap och säkerhet för att förebygga skador hos både häst och ryttare.

Hittade en liten lista på en hemsida om hästolyckor i statistiken, här kommer den.

* Nio procent av fritidsolyckorna med häst har inträffat i trafiken.
* Nio av tio skadade är flickor eller kvinnor. Av dem är 55 procent yngre än 20 år.
* Vanligaste olyckan är att man trillar av hästen. Tjugofem procent av olyckorna inträffar vid hantering av hästar.
* Axel- eller armskador står för 25 procent av skadorna vid avramlingar. Av dessa är mer än hälften frakturer. Höft, ben, fot eller tår skadas i en femtedel av fallen. Då är blåmärken vanligaste skadan.
* Hjärnskakningar står för elva procent av skadorna vid avramlingar.
* Trampningar är vanligaste olyckan vid hästhantering, tätt följt av sparkskador. Bett från hästen leder sällan till att man söker vård.
* Åtta procent av alla hem- och fritidsolyckor leder till inläggning på sjukhus. Sexton procent av hästolyckorna gör det.

 Frakturer på armar och dragskador på fingrar är vanliga hästrelaterade skador.


För att få dela med mig lite av mina egna erfarenheter, så har jag nog klarat mig ganska bra ifrån några större skador, däremot fick jag hjärnskakning och fick ligga på sjukhus en hel dag, annars har jag bara fått skavsår på händer och rumpa, och väldigt ont i baken, sen en hel del gånger gul och blå slagen. Men det får man tåla om man är en ridtjej!

Däremot har det hänt lite allvarligare skador på vårat ställ där jag rider, bla. ryggskador och bruten nacke, men inga avlidna som tur är.

Men som sagt, denna blogg ska lämnas in, eller bli genom kollad rättare sagt, imorgon. Så skickar snart in ett sista inlägg som ett farväl.

Puss så länge, kommentera gärna!


Intervju med morsan



Mamma å Kasken i Gotland             Jag på Torre, Mamma Kasken och Elin A på Kapri, också Gotland


Kvällens intervju består av Britt-Inger Torrång

"Kan du inte berätta lite om varför du började rida och hur länge du har ridit?"
- Jag började rida i ett travstall, jag gick dit med en kompis för att kolla på hästarna, så vi hängde i travstallet varje dag och glodde, tillslut så tröttnade travtränaren och sa "när ni ändå hänger här, kan jag lära er allt om travhästar". Jag har nu ridit sen jag var 11 år, alltså i 36 år.

"Vad är det hos hästen som gör dig så glad, och vad gillar du mest att göra inom ridsporten?"
- Samspelet mellan djur och människa, jag gillar mest att vara ute i naturen, för att man känner sig ett med naturen och hästen helt enkelt.

"Vilka skador tror du mest händer ryttarna resp. hästarna?"
- Rygg och nacke, hälta för hästarna.

"Vilken gren tror du är mest riskfyllt både hos häst och ryttare?"
- Fälttävlan, helt klart.

"Vad krävs för att göra dig osäker på hästryggen?"
- En häst som blir rädd kan bli farlig.

"Är det rätt att förbjuda en ridsport som fälttävlan?"
- Nej den behöver man inte förbjuda, man behöver inte göra det så svårt att det blir omöjligt att klara av vissa hinder, bättre säkerhet för både häst och ryttare!

"Vilka tips kan du ge till ryttare som är rädda eller osäkra? eller till folk som vill testa rida men vågar inte?"
- Börja med att träffa trygga hästraser som typ Islandshästar, Basjkirhästar, ta hjälp av duktiga ledare, som kan visa, lära in och bekanta sig med dessa underbara djur.

"Egen åsikt?"
- Man får lära och känna av hästens språk, samtidigt som man ska ha full respekt för hästen och dess signaler. 

"Diggar du min blogg, mamma?"
- Jag diggar ja ja diggar ja ja diiiggaaar deeeen, tralalala...

Tackar min mamma för att hon ställde upp för bloggen, intressanta åsikter.

Skriver snart, puss så länge !





A bumpy trott

Hejsan bloggen, känner mig sjuk, sjuk och sjuk. Tror jag har feber, men men. Sista plugginsatsen, sen ett långt och härligt lov i solskenet att ta igen sig på. Men febern får inte hindra mig, utan nu ska det bloggas!
Så ikväll kommer jag bland annat intervjua min mamma, haha. Kanske inte så jätte roligt, ni kanske förväntade er typ Malin Bayard eller nåt, men icke sa nicke!

Sen kommer jag bland annat skriva lite om ryttarens olika skador inom ridsporten, och ta upp lite av mina egna erfarenheter av skador.

Intervjuen kommer alldeles strax, håll ut så länge!
Tjiingaling


Ridning snart, jippi

Har inte hunnit uppdatera nånting i helgen, men ikväll efter jag ridit, då ska ni få se på inlägg och intervjuer! :D Ha det bra så länge, så hörs vi om några timmar! Kraaam

Eventing Falls

Hittade ingen information om dem främsta skadorna vid Fälttävlan, men en väldigt vanlig skada speciellt för hästar som fälttävlar, är då skador i den ytliga böjsenan, skadan beror mest på kombinationen av långa galopp sträckor och hoppning på lite olikt varierande underlag.

Sen tänkte jag bara slänga in en liten artikel ifrån P4 radio som publicerades förra året.

 

Stor ökning av hästskador på  Täby galopp

Publicerat: tisdag 24 mars 2009 kl 07:37, Nyheter P4 Radio Stockholm

Det var mer än en fördubbling av antalet galopphästar som drabbades av skelett- och ledskador på Täby Galopp förra året, jämfört med året innan.

2008 drabbades 37 hästar av skador, tre av dem så svårt att de måste avlivas. Året innan rapporterades 17 skadefall, varav två ledde till avlivning, skriver Svenska Dagbladet.

Banunderlaget kan vara en orsak till ökningen enligt Göran Åkerström, veterinärinspektör vid jordbruksverket och på måndagen påbörjades en akut reparation av banan på Täby Galopp.



Som ni ser där betyder alltså underlaget (marken) väldigt mycket för att hästen ska kunna utföra vissa saker, tänk då inom Fälttävlan, underlaget är ojämnt, buckligt, kan variera från gräs och grus till vatten och sten, hästens hovar anstränger sig såklart mycket mer i ojämt underlag. Och därför kan skador som ledfrakturer, böjsens sträckningar och hälta uppstå, fälttävlan sätter också oerhört mycket press på hästarna vilket kan göra att dom stressar upp sig och blir kanske lite extra glada av att få tävla, vilket då kan leda till att hästen snubblar osv. På en fälttävlan används också oftast fasta hinder, såsom stockar och grindar, om hästen inte hoppar tillräckligt högt eller landar fel kan sådana här skador uppstå.

Sen dom värsta skadorna är om hästarna antingen tvärnitar framför ett hinder, och ryttaren inte har kraften att sitta kvar, eller om hästen snubblar medans den hoppar och då kan göra att ryttaren flyger av. Skador från ett blåmärke till stora frakturer och i värsta fall dödsfall kan då uppstå.

Tänkte också slänga in en liten video på lite fälttävlingsfall, hemsk video om jag ska vara ärlig.





Tänkte inte skriva något mer idag eftersom klockan är rätt mycket, fortsätter imorgon! Godnatt bloggen!

Farten ger mig mer adrenalin

Tjenixen Bloggen!
Denna dag har gått fort! Datakunskap och musik sen var det bara att ta det lugnt, har träffat Dennis en stund ,annars har jag bara slappat, hur trött som helst. Eller föresten höll på i åratal med att försöka knippsa upp Darias lås i skolan, vi lyckades nog tillslut, men tog några år av styrka!
Ämnet glider iväg igen ! Tycker det bara är så skönt att få skriva av mig, men ämnet bara glider iväg hela tiden, så ska försöka fokusera lite mer på bloggens ämne.

Som sagt kanske ni såg dagens tidigare inlägg om mina argument om förbud mot fälttävlan, tänkte fortsätta just kring ämnet fälttävlan ett tag till, tänker bland annat ta upp:

- Dem mest förekomna skadorna inom Fälttävlan
- En Intervju
- vad man bör tänka på för att undvika skador

Sen hade jag tänkt ta upp lite mer allmänt om ridsportens olyckor och skador, kommentera gärna vad ni tycker att jag ska fokusera på, skulle hjälpa mig lite på traven.

Puss så länge, update soon!



Hästens val?

Hejsan Bloggen!

Sitter just nu på datakunskapen och uppdaterar lite, är ändå klar med alla inlämnings uppgifter, så passar på att blogga lite.
Fick föresten en kommentar nyss, om det här med att fälttävlan borde förbjudas, att man inte bara ska tänka på att ryttaren har ett val, men också på hästen? har hästen något val i att delta? Nej hästen har inget val och kan inte säga nej. Visst hästen skadar sig också, precis som vi människor kan. Det kan egentligen hända vem som helst, när som helst, inom vilken ridsport som helst också. Olycksrisken är hög både i vanlig hoppning och fälttävlan, precis som den är i vanlig uteritt osv. Okej, ska förklara mig bättre, istället för att förbjuda sporten helt för att olycksrisken är hög, kan man då precis som jag skrev tidigare fixa mer säkerhet både för ryttare och häst, precis som att man har skydd på sig om man tävlar i motorsporter och ishockey.

Och dessutom tror jag att även hästen tycker Fälttävlan är kul, hästarna som deltar måste också vara väldigt väldigt väldigt bra tränade för att få delta, just det här med styrka, uthållighet och snabbhet. Om en häst är i dåligt skick får hästen ej delta! Och precis innan fälttävlingar så måste hästarna veterinärbesiktas osv. Just för att få reda på om hästen är i ett bra skick nog för att få delta. Desstuom visar hästen väldigt tydligt vad den inte gillar och gillar, om en häst inte vill hoppa ett hinder, då stannar den nog! 
Men den här svåran är faktiskt väldigt svår, så fortsätt kommentera och säg vad ni tycker, jag blir mer motiverad av fler kommentarer! Så keep fighting!


Förbjuda Fälttävlan eller inte?

Tänkte bara slänga in ett kort inlägg innan jag fortsätter fördjupa mig i olycksfall inom Fälttävlan, som då får bli imorgon, så ni får längta lite!




Detta inlägg skriver jag mest för att få ut mina egna tankar kring just Fälttävlan, har läst i lite olika artiklar angående olycksfall och ryttare som avlidit, många tycker därför att man ska ta och förbjuda Fälttävlan, varför?
Visst, det är ryttare som avlider och skadar sig, ridsporten är ju som sagt en av världens farligaste sporter, men varför ska man behöva förbjuda en sport helt och hållet när man har ett eget val?
Helt obegripligt enligt mig, det är många som har delade åsikter i det här, dom flesta ryttarna vill nog ha kvar Fälttävlan, men jag kan tänka mig att människor som inte rider tycker att Fälttävlan är onödigt, ryttare avlider, hästarna skadar sig, varför ska man då ha kvar sporten?

Då kan man lika gärna förbjuda motorsporter, kampsporter, ishockey osv. Vilket då leder till att det inte blir någon sport kvar tillslut, om man ska börja resonera hur mycket man skadar sig. Olycksfall händer, det är tragiskt, men det händer. Dom som deltar i Fälttävlan har fortfarande ett val, alla vet risken med att delta och får då ta egna beslut om man vill delta eller inte, det är upp till varje individ vad man vill prioritera eller inte.

Istället för att då förbjuda sporten borde man öka säkerheten, man bör kolla upp på vilket sätt ryttare och häst avlider, vilka hinder som är mest olycksdrabbande osv. Och utifrån det förbättra säkerheten inom sporten, man kanske också kan höja kraven för att få delta i högre klasser som kräver bättre erfarenhet.

Som sagt ett litet kort inlägg om förbud mot Fälttävlan!

Om jag nu har några läsare där ute i soliga Sverige, så kommentera och tyck till!
Ska man behöva förbjuda Fälttävlan om det går för långt eller inte?


Ridsport farligaste sporten?

Godkväll bloggen!
Ingen uppdatering igårkväll tyvärr, men får skriva lite mer ikväll.
Dagen i skolan har gått bra, eller kanske inte kom jag på. Har känt mig lite sjuk under dagen och har därför inte kunnat prestrera lika bra som jag brukar kunna, men livet är inte rättvist.
Föresten fick jag nyss reda på att min lilla syster Matilda ska delta i en hopptävling på lördag, hon har blivit antagen till en av det större tävlingarna i vårat stall, tror det kommer vara massor av andra ryttare från lite olika stall som också kommer att delta, så då får man väl gå ner och kika lite hur det går för henne.
Och dessutom fick jag reda på av mamma att vi ska till Trosa och rida nästa helg, då brukar vi köra ett dressyrpass och ett hopp-pass.

Men nu känner jag att jag glider ifrån ämnet lite för mycket, så jag har sökt upp lite information om just olyckor kring ridsporten, hittade en artikel som är skriven 2008 i värmlandstidningen nwt. Där står det att det farligaste sporterna i världen är motorsport, ridsport, fotboll, ishockey och olika kampsporter. Detta är sporterna som alltså är i toppen av dem farligaste man kan utföra.
Detta är alltså taget ur många olika undersökningar där alla får fram samma svar om dom farligaste sporterna, det är verkligen en tankeställare att veta att man håller på med en sport som ligger två av världens farligaste sporter, men om man gillar det man håller på med varför ska man då lägga av för att det är farligt? ens eget val helt enkelt. 


 
Den mest utsatta grenen eller vad man ska säga inom ridsporten är Fälttävlan som anses vara den farligaste grenen, den växer snabbare än någon annan ridsportsgren i Sverige, men dras samtidigt med en allt mörkare baksida. Fälttävlan består av tre olika moment, dressyr, banhoppning, och terrängritt. Sedan augusti 2006 har 14 ryttare avlidit i samband med fälttävlingar i olika delar av världen.

Varför orsakar då fälttävlan så höga riskfaktorer?

- Ritten sker i högfart
- Man rider oftast på "fasta" hinder så som diken, trädstammar, grindar, bankar, vattengravar osv.
- Påfrestande för hästarna, som i slutet av en bana kan bli trötta och risken för olyckor ökar.

För att vara lite påhittig tänkte jag lägga upp några bilder på hur fälttävlanshinder kan se ut, lets take a look!


Dike med rättuppstående hinder bakom.

Stor Tjock Trädstamm

Grind

Bank

Slottshinder

En variant av en Trakhener-typ (hästen hoppar över hela hindret)

Rättuppstående kombination

Rättuppstående hinder hästen ska hoppa igenom
Vattenhinder, hästen landar i vattnet och hoppar sen upp igen


Ser att det här inlägget blev oändligt långt, fortsätter på ämnen Fälttävlan snart! Håll utkik!


Krävs mer än bara sitta

Får inte till den så kallade bloggdesignen alls, så får helt enkelt ta hjälp av någon blogg expert som kan fixa en snygg design.

Men nu tillbaka till ämnet, kan först berätta lite om mina egna erfarenheter av hästar, bara så att ni får en liten inblick i vad bloggen kommer att handla om.

Jag började rida på ridskola när jag var ungefär 5 år gammal, hästintresset började nog växa redan i den åldern eftersom min mamma har ridit i hela sitt liv, vilket nog var smittsamt, eftersom jag nu har ridit i ca 12 år.
Hästintresset kommer nog att fortsätta ett bra tag till, så länge jag har tiden och orken kvar.
Under mina 12 år som ridtjej har jag fått uppleva otroligt mycket, både roliga saker, mindre roliga saker, härliga minnen och inte så härliga minnen. Men en sak är iallafall säker, och det är att jag har lärt mig otroligt mycket.

Jag har hört otroligt många som bara tror att man gungar runt på en häst varv efter varv, och låter hästen göra jobbet. Men icke sa Nicke!
Så är det deffinitivt inte.
För att rida krävs:

* Vilja
* Styrka
* Koordination
* Tålamod
* Uthållighet
* Och väldigt mycket mod

Som ni ser krävs det alltså väldigt mycket för att kunna rida, det är absolut inte så lätt som det ser ut, och som många tror att det är. Vädligt många är också rädda för hästar, vilket jag kan förstå på ett sätt. Dom är stora, kan både sparkas och bitas. Men om man är bestämd och visar vem som bestämmer blir allting mycket lättare.

Kan berätta lite mer om specifika minnen jag har upplevt lite senare, men nu har ni iallafall fått en liten inblick om en hästjejs åsikter.





Halt

Hej Bloggen!
Detta är mitt första inlägg som framöver kommer att handla om hästolyckor och olika skador man kan få utav att rida.
Vi håller just nu på med ett litet projekt i Svenska A och ska därför skriva en blogg, jag har då valt just ridolyckor för att jag älskar att hålla på med hästar, och har suttit och funderat lite över vad som egentligen kan hända om man är på fel plats vid fel tidpunkt och allt sånt där. Lite oroande faktiskt, men inte tänker jag sluta med den bästa sporten i världen bara för det inte!

Vill gärna ha många kommentarer tack, på vad jag ska göra bättre, och vad som redan är bra!

Tack på förhand!

Och kom ihåg, ENJOY!



En bild på mig och hästen Torre i Gotland 2010

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0